Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Farnost Pardubice - Článek (Pouť do Kutné Hory + přihláška)

Pouť do Kutné Hory + přihláška

V sobotu 13. dubna se uskuteční farní pouť do Kutné Hory. Cílem je nejen poznat krásné město a gotické chrámy, ale i být spolu a společně něco prožít. Proto se snažíme, aby pouť byla vhodná i pro rodiny s dětmi a zájemci se mohli zúčastnit třeba pouze části programu. 

Je možné cestovat osobním autem nebo využít společného autobusu. 

Vzhledem k „půlmaratonu“ bude nástup jinak než obvykle. Autobus bude odjíždět z autobusové zastávky Hlavní nádraží terminál B č. 18 v 7:00. Z důdovu dobré organizace prohlídek a oběda - tradiční párek s chlebem 😊- je nezbytné, aby se přihlásili i zájemci, kteří nepojedou autobusem. Je nutné, aby se všichni přihlásili do 4. dubna na farních stránkách nebo vhozením řádně vyplněné přihlášky do krabiček v kostele sv. Bartoloměje a sv. Jana. Způsob dopravy je povinné na přihlášce označit.

Cena autobusem (včetně oběda) je 250 Kč a pro ostatní 50 Kč na oběd. 

Co nás čeká? Společná prohlídka chrámu sv. Barbory, malý koncert, prohlídka varhan a hlavně možnost podívat se na půdu a vnější ochozy sv. Babory s hezkým výhledem na město. V chrámu bude připraven i program pro děti. Následovat bude individuální prohlídka jezuitské koleje a přilehlých zahrad a společná mše sv. v kostele sv. Jakuba. Po mši sv. poobědváme na faře a setkáme se s P. Vladislavem Brokešem. Děti se možná budou moci podívat i do „tajných“ prostor farního sklepení. Pro zdatné a zdravé zájemce bude možné vystoupat na věž sv. Jakuba, která je též veřejnosti nepřístupná a nabízí nádherné výhledy a proplétání se mezi mohutnými trámy štenýřové konstrukce pod zvonovou stolicí. Návštěvu KH bychom zakončili modlitbou v krásném kostele Matky Boží, kde je pochován Petr Brandl, a kde se nacházejí i pěkné gotické oltáře.  
Pro milovníky umění nabízíme i krátkou návštěvu běžně nepřístupného a nově opraveného kostela sv. Anny v Nových Dvorech (bohaté barokní štuky). Pokud bude hezké počasí, tak tradiční kávu s buchtou bychom si užili u nejstaršího kostela v okolí, tedy románského kostela sv. Jakuba v Jakubu. 

Předpokládaný program
07:00 -  odjezd z Pardubic z autobusové zastávky Hlavní nádraží terminál B č. 18 
08:15 – společná prohlídka chrámu a ochozů
11:00 – Mše sv. u sv. Jakuba + individuální prohlídka 
12:00 – 14:00 - oběd na faře, beseda s P. Vladislavem Brokešem, návštěva věže kostela sv. Jakuba
14:00 – návštěva kostela Matky Boží a krátká mariánská pobožnost
14:30 – odjez z Kutné Hory a návštěva kostela v Nových Dvorech a v Jakubu
17:30 – příjezd do Pardubic

 



Ostatní články

2023